Verdringingsreeks, chemie is simpel
As soon as there's a Dutch Blogger, I'll cut this post here and paste it there. I'll see later if I'm able to translate this.
ezelsbruggetje voor de verdringingsreeks der metalen
Kleine Caroline Nadine Mag Alleen op Zon- en Feestdagen Snoepen
Probeer Het Cussen Hoog Agterin Peters Auto
K = Kalium
Ca = Calcium
Na = Natrium
Mg = Magnesium
Al = Aluminium
Zn = Zink
Fe = Ferro = IJzer
Sn = Stannum = Tin
Pb = Plumbum = Lood
H = Hydrogenium = Waterstof
Cu = Cupro = Koper
Hg = Hydrargyrum = kwik
Ag = Argentum =Zilver
Pt = Platina
Au = Aurum = goud
Voorbeeld: doe wat goudnitraat in water, doe er wat platina poeder bij. Het platina wordt verdrongen, gaat in oplossing, puur goud slaat op de wand neer. Dit gaat heel traag.
Doe nu in plaats van platina wat aluminiumpoeder bij de oplossing. Het aluminium gaat heftig bruisend in oplossing, het goud slaat als een sponsachtige massa neer.
Praktijkvoorbeeld: in zeewater zitten veel zouten die ijzer wegvreten.
Bevestig blokken aluminium aan de ijzeren poten van een boorplatform, het aluminium wordt wel weggevroten, maar het ijzer gaat jaren langer mee.
Volgens hetzelfde principe werden de ijzeren vuilnisbakken vroeger met een zinklaag beschermd. Na verloop van tijd sloeg dat wel wit uit en na honderd jaar was er geen zink meer over, maar de ijzeren bak ging pas roesten als de hele laag zink eraf was.
Bij een conservenblikje is de logica omgekeerd. Het ijzer zit binnenin en is aan binnen- en buitenkant behandeld met een laagje tin. Tin is edeler dan ijzer, dus zou het ijzer als eerste aangetast moeten worden. Maar het ijzer zit veilig weggestopt tussen twee lagen tin, de lucht van buiten en de vloeistof in het blik kunnen er dus niet bij om het blik aan te tasten. Maak een flinke kras of deuk in een blik en je zult merken dat het blik al snel roestsporen gaat vertonen. De inhoud van het blik gaat dan ook minder lang mee.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home