16 mei 2006

Politieke flarden

Bedankt Overheid

Bedankt voor de marktwerking, het privatiseren, het commercialiseren, het dereguleren, het bezuinigen.

Bedankt voor de spam. Acht jaar lang kenden mijn kennisen en vrienden, mijn contacten ook mijn emailadres. Sinds kort groeit de spam-vloed met de dag. De spam staat me tot de lippen.

Bedankt voor de pop-ups. Na acht jaar prettig surfen op het internet is de lol eraf. Search-engines die mij tot voor kort leidden tot de websites die werkelijk gingen over de onderwerpen die ik zocht, vinden nu 99% commerciele smakeloze sites die knap de search engines misleiden. Soms begint er zo'n stortvloed van pop-ups dat er weinig anders op zit dan mijn browser sluiten, of zelfs mijn hele computer resetten.

Bedankt voor treinen met vierkante wielen, die niet meer komen als het regent, sneeuwt, vriest, bliksemt op als de blaadjes van de bomen komen.

Bedankt voor de lange wachttijden bij tram- en bushaltes.

Bedankt voor de stroomstoringen.

Bedankt voor de spookrekeningen van energie-, internet-, kabel-tv- en telefoonbedrijven.

Bedankt voor storende en wegvallende tv-, internet- en telefoonverbindingen.

Bedankt voor de files

Bedankt voor de gigantische prijsstijgingen sinds de invoering van de Euro

Bedankt dat ik steeds meer aanvullende verzekering bij mijn ziekenfonds moet nemen, eigen bijdrages voor mijn kiezen krijg, uren op de ziekentaxi moet wachten ALS die al komt, eindeloos op de wachtlijst mag voor noodzakelijke ingrepen, vragen en klachten vrijwel niet meer bij het praktisch onbereikbare ziekenfonds kwijtkan.

Bedankt voor de storm aan steeds meer en steeds irriterender reclamespotjes op radio en tv

Bedankt voor de wildgroei aan reclame voor smakeloze seks op radio, tv, snelweg, internet, in de krant, zelfs op 't mobieltje!

Bedankt voor de taxi-oorlog

En ga zo maar door. Er staat nog geen reclame voor sex-clubs of Viagra op de bankbiljetten... hoe lang nog? We kunnen de kachel nog aansteken zonder eerst te luisteren naar een irritante commercial over goedkopere leningen. In de meeste winkels bestaat het geluids-behang nog uit muziek, wanneer wordt dat een aaneenschakeling van commercials? Op de snelweg kunnen we nog ongestoord naar onze eigen CD'tjes luisteren, wanneer breken daar de commercials doorheen?

De irritaties lopen de pan uit, mensen kunnen hun werk niet meer fatsoenlijk doen door toenemend geweld en agressie... en de overheid treedt terug. Hebben we een overheid nodig die zijn verantwoordelijkheid afwijst?

Ja, ik heb wel eens onvriendelijke woorden geuit tegen een conducteur van een veel te lang stilstaande trein, tegen een helpdeskmedewerker van UPC als de verbinding weer eens stoorde of de rekening weer eens belachelijk veel te hoog was, tegen een ATC taxichauffeur die tijdens de rit de volgende slag in de taxi-oorlog zat te organiseren en ga zo maar door. Ik heb de zelfbeheersing om het bij mopperen te houden, maar al bovenstaande situaties waar we dagelijks mee geconfronteerd worden halen toch het bloed onder je nagels vandaan. Het is langzaam maar zeker lastig om GEEN begrip te tonen voor mensen die er daadwerkelijk agressief van worden.

Ik zie het aantal peperdure villa's in het Gooi, langs de duinen en bij de Sallandse heuvelrug snel stijgen, ik zie steeds meer peperdure bolides de wegen onveilig maken, het wordt kennelijk steeds normaler dat mensen probleemloos het geld kunnen neertellen voor hele reeksen plastisch chirurgische ingrepen, golfterreinen bepalen het uitzicht van ons vlakke land.

Plastisch chirurgische ingrepen, lidmaatschap van dure clubs, een dikke auto, maatkleding en spraaklessen zijn prima "career-moves". De have-nots die het moeten doen met hun eigen uiterlijk, hun eigen groot-stedelijk accent, tweede-hands confectiekleding en de kaartclub op de hoek, die zullen de maatschappelijke ladder ook niet snel bestormen.


huishoudens verbruiken 12 terawattuur per jaar.
van traditionele gloeilampen overstappen naar spaarlampen kan 2,5 terawattuur besparing opleveren.
overstapen van traditionele CRT TV naar TFT kan eenzelfde besparing opleveren.
door LED verlichting in plaats van spaarlampen te gebruiken is nog eens 1 terawattuur te besparen.
m.a.w. nederland kan met minder dan de helft van de huidige energie-behoefte toe, en dan kijk ik nog niet eens naar straalkacheltjes, radiatorkacheltjes, electrische ovens, buitenverlichting en zo nog veel meer.
Ook bijvoorbeeld de auto-verlichting kan door led's worden vervangen wat aanzienlijk kan besparen op brandstof, levensduur van de dynamo en accu.
Door de veel langere levensduur en veel lagere energiebehoefte betalen de dure leds zich al snel terug../